Ahogy megszokhattátok, újabb erősen szubjektív poszt következik, senki ne tájékozódjon ezen írás alapján és végképp ne döntsön... Szóval ezútall a gyümölcscentrifugák világába kellett magam picit beleásni, jöjjenek az újdonsült ismereteim:
Alapvetően kétféle gyümölcscentrifuga van: az egyik a valódi gyümölcscentrifuga, amely centrifúgál, azaz forgó késekkel szétaprítja a gyümölcsöt, zöldséget. A másik típus a gyümölcsprés, ami kipasszírozza a levet. Hogy néz ki mindez a gyakorlatban, mik az előnyök és a hátrányok?
- a gyümölcscentrifugák olcsóbbak, de mindkét típusnál a prémium kategória bőven 50 ezer forint felett kezdődik
- a gyümölcscentrifugák sokkal gyorsabbak, de hangosabbak is
- a gyümölcscentrifugákba (típustól függően) akár egészben is beleteheted a gyümölcsöt
- a gyümölcsprések több levet képesek kipréselni, főleg a leveles zöldségek esetében és nem habosítják a levet, magyarul szebb és jobb és több
- a gyümölcsprések halkabbak, de sokkal lassabbak
- a gyümölcsprésekbe elő kell készíteni mindenképpen a gyümölcsöt
- a gyümölcspréseket könnyebb tisztítani, jobban különválasztja a levet a rostoktól
Mivel én alapvetően lusta természetű vagyok, a gyorsabb és nagyobb szájú centrifugák mellett tettem le a voksom, de az igényesebb olvasóknak a gyümölcsprés minőségibb élményt nyújt. Még a végére hadd mutassak meg egy valódi összehasonlító videót. Nem profi súdiókörülmények között vették fel, hanem láthatóan egy amatőr, tapasztalatlanabb nő a saját konyhájában, így számomra ez hitelesebb, ha nem is annyira pontos: