Artúr fogyasztói blogja

Személymérleg

2021. szeptember 12. 17:37 - Liberális Artúr

Története: Nem tudjuk, mióta használják, de az időszámításunk előtti harmadik-második évezred fordulójáról már találtak mérleget Indiában. Ezek az ősi mérlegek a ma is ismert kétkarú, egyensúlyalapú mérlegek voltak, még nagyim is ilyet használt a piacon. Az első nagy forradalom 1770-ben jött el, amikor Richard Salter feltalálta a rugós mérleget, ahol a rugó megnyúlása fejezte ki a súlyt; a mai napig ezen az elven (is) működnek a mérlegek. Az elektromos mérleget 1980-ra fejlesztette ki egy amerikai cég, amely mára az ABB tulajdonában van, de ők már nem foglalkoznak mérlegekkel.

Kép: nationalgeographic.co.uk

Az elsők, az eredetiek, a legrégebbiek: Richard Salter cége viszont még él, termékei kaphatóak itthon is.

Kép: smeerling-antiques.com

Ikonikus példányok: -

Kép: -

A legjobbak: Kevés választja el a legjobbat a legrosszabbtól, nagyjából mindegyik megmutatja kisebb-nagyobb pontossággal a súlyt, ezen felül az extrák nyomonkövetést és egyéb elemzéseket tudnak nyújtani. Természetesen nincs kifejezett mérleg-díj, de vannak:

  • értékelő oldalak, akik szerint jó mérlegeket gyárt a Fitbit, a Salter és a Withings;
  • dizájner díjak; legutóbb pl. a Yeshm elemmentes mérlege nyerte el a Red Dot díjat, amely a súlyból nyer energiát.

 

Kép: red-dot.org

A magyarok: Egy cikk szerint szerkovácsok készítették régen a mérlegeket, önálló szakmává csak a 19. században vált a mérlegkészítés, aminek ma is létező művelői a Krammer-család 1866 óta, ám ők nem készítenek személymérlegeket. Magyar elktronikai cégek mérlegekkel a kínálatukban a Momert, az Orion, a Somogyi.

Kép: kmak.hu

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása