Artúr fogyasztói blogja

Cipőkanál

2021. augusztus 03. 21:42 - Liberális Artúr

Története: A legkorábbi említések a 15. századi Angliából valók, valószínűleg később kezdtek azonban igazán elterjedni, amikor a szűkebb, személyre szabott cipők lettek divatosak. Vélhetően dísztelen tárgyak voltak többnyire, sok változáson nem estek át, került rá pl. lyuk az akasztáshoz, a méretei kisebbek vagy hosszabbak lettek (akár változtathatóan), esetleg a markolatán próbáltak javítani.

Kép: cooperhewitt.org

Az elsők, az eredetiek, a legrégebbiek: Konkrétan így nem találtam meg, hogy mi az első/eredeti/legrégebbi, de az biztos, hogy elég régi a brit Abbey Horn, akik a 18. század oda készítenek tehénszaru tárgyakat. És miért pont szaru? Hát mert ahogy az angol névből (shoehorn) valószínűsíthető, szaruból készülhetett eredetileg a cipőkanál.

Kép: afinepairofshoes.co.uk

Ikonikus példányok: -

A legjobbak: Természetesen nincs kifejezett cipőkanál-díj, de vannak:

Kép: ifworlddesignguide.com

A magyarok: Nyilván se szeri, se száma az olcsóbb anyagokból készült cipőkanalaknak, ellenben találtam szaruból készültet is az elsősorban szarufésűket készítő kézművestől, a balatonalmádi Bartha Zoltántól. A cég egyébként családi vállalkozás és lassan százéves múltra tekinthet vissza.

Kép: szarufesu.hu

Szólj hozzá!
Címkék: divat

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfogyaszt.blog.hu/api/trackback/id/tr4716647916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása