Artúr fogyasztói blogja

Törölköző

2021. augusztus 23. 17:47 - Liberális Artúr

Története: Bár természetesen valószínűleg az ősidők óta létezik, az első említés a 17. századi Törökországból maradt fenn. Antakyából vagy Bursából származhat. Az elterjedése is a törököknek köszönhető, akik a fürdőkultúrájuk részeként ezzel takargatták, majd szárítgatták magukat. Eredetileg pestemalnak hívták és pamutból készült. Nem volt olcsó, ezért státuszszimbólum volt, illetve mintázatai azt is mutatták, honnan jött tulajdonosa. Hétköznapi árucikké csak a gyártás olcsóságával vált a 19-20. században.

Kép: metmuseum.org

Az elsők, az eredetiek, a legrégebbiek: Itthon árulnak hamam/pestemal/szauna törölközőket a Hürrem's Bazaarban, a Minett.hun, a Rudasban, a Pauzán, a Shine Onban és a Törölközőshopban.

Kép: -

Ikonikus példányok: -

Kép: -

A legjobbak: Természetesen nincs kifejezett cipőkanál-díj, de vannak:

 

Kép: stryve.de

A magyarok: Erről nem találtam túl sok infót, a "magyarosch" törölköző általában kimerül abban, hogy ipari darabra ráhímeznek egy matyót. Díjazott népművészeink közül Zsigmond Zsuzsának vannak saját szövésű törölközői.

Kép: keziszottes.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfogyaszt.blog.hu/api/trackback/id/tr416666990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása