Artúr fogyasztói blogja

Sampon

2021. december 13. 18:02 - Liberális Artúr

Frissítve: 2022. január 10.

Története: Természetesen a hajukat is tisztították az emberek az ősidők óta általában valamilyen növényi kivonattal, de a samponnak egészen konkrét története van: az indiai Dean Mahomed (1759-1851) ír parancsnokát követve költözött Európába, megírta az első angolnyelvű indiai könyvet, megnyitotta az első angliai indiai éttermet, de most az a fontos, hogy 1814-ben egy fürdőben dolgozva elkezdte az embereket fejét is masszírozni, ezt jelenti az indiai eredetű "sampon" szó, amit ugye ma már nem a hajmosásra, hanem magára a szerre használunk.

 

Kép: wikipedia.org

Az elsők, az eredetiek, a legrégebbiek: A 19-20. század fordulója óta kapható boltokban sampon, a folyékony sampont a svájci Josef Wilhelm Rausch (1868-1935) fejlesztette ki 1900-ban, a tömeggyártott folyékony sampont a német Schwarzkopf (később Schauma) vezette be 1927-ben, az első modern, szintetikus sampon a Procter & Gamble Drene-je az 1930-as évekből.

 

Kép: wikipedia.org

Ikonikus példányok: -

Kép: -

A legjobbak:

 

Kép: tigi.hu

A magyarok: Az alábbi márkákat találtam egyelőre, aki ismer még, jöhet kommentben. Az Ultrához hasonlóan a WU2 is csak bérgyártott, nem tudni, magyar-e még.

A szépségápolási márkák közül a Dr Immun 25 gyógynövényes samponja és a Yamuna szőlőmagolajos termékei elnyerték az Érték és minőség díjat.

 

Kép: yamuna.hu

Tapasztaltok:

  • Dr. Immun: Nincs különösebb bajom vele, de nem szeretem, hogy hagyni kell állni a hajon.
  • Yamuna: Nem igazán habzik, nem pumpás.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfogyaszt.blog.hu/api/trackback/id/tr1916782044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása