Artúr fogyasztói blogja

Törölköző

2021. augusztus 23. 17:47 - Liberális Artúr

Története: Bár természetesen valószínűleg az ősidők óta létezik, az első említés a 17. századi Törökországból maradt fenn. Antakyából vagy Bursából származhat. Az elterjedése is a törököknek köszönhető, akik a fürdőkultúrájuk részeként ezzel takargatták, majd szárítgatták magukat. Eredetileg pestemalnak hívták és pamutból készült. Nem volt olcsó, ezért státuszszimbólum volt, illetve mintázatai azt is mutatták, honnan jött tulajdonosa. Hétköznapi árucikké csak a gyártás olcsóságával vált a 19-20. században.

Kép: metmuseum.org

Az elsők, az eredetiek, a legrégebbiek: Itthon árulnak hamam/pestemal/szauna törölközőket a Hürrem's Bazaarban, a Minett.hun, a Rudasban, a Pauzán, a Shine Onban és a Törölközőshopban.

Kép: -

Ikonikus példányok: -

Kép: -

A legjobbak: Természetesen nincs kifejezett cipőkanál-díj, de vannak:

 

Kép: stryve.de

A magyarok: Erről nem találtam túl sok infót, a "magyarosch" törölköző általában kimerül abban, hogy ipari darabra ráhímeznek egy matyót. Díjazott népművészeink közül Zsigmond Zsuzsának vannak saját szövésű törölközői.

Kép: keziszottes.hu

Szólj hozzá!

Vlogajánló: Gentleman's Gazette

2021. augusztus 15. 09:52 - Liberális Artúr

Az hiszem 2018 folyamán lehetett, hogy árérzékenységből a minőségre fordultam rá. Sok szál futott ekkor össze kezdve a művészetek összegzésétől a relevancia iránti vágyamig, de talán az volt a közvetlen kiváltó ok, hogy egy rossz cipő miatt egy-egy olcsóbb, kínai zokni egy hétig sem bírta kilyukadás nélkül a lábamon. Ez így elég egyértelművé tette és megtanította, hogy az alacsony ár nem egyenlő az olcsóval, hiszen ha három gagyi zokni rövidebb ideig tart ki, mint egy háromszor annyiba kerülő minőségi, akkor az utóbbi jobb ár-érték arányú.

Ebből lett az, hogy elkezdtem utánajárni dolgoknak, az adott árucikk történetének, díjainak, ikonikus példányainak... stb. Ebben nagy segítségemre volt a Gentleman's Gazette nevű YouTube-csatorna, ami számos olyan részletre hívta fel a figyelmemet a férfidivattal kapcsolatban, amire nem is gondoltam volna, ez pedig nagyban segített abban, hogy mi áll jól és mire figyeljek vásárláskor.

Szólj hozzá!
Címkék: írás

Cipőkanál

2021. augusztus 03. 21:42 - Liberális Artúr

Története: A legkorábbi említések a 15. századi Angliából valók, valószínűleg később kezdtek azonban igazán elterjedni, amikor a szűkebb, személyre szabott cipők lettek divatosak. Vélhetően dísztelen tárgyak voltak többnyire, sok változáson nem estek át, került rá pl. lyuk az akasztáshoz, a méretei kisebbek vagy hosszabbak lettek (akár változtathatóan), esetleg a markolatán próbáltak javítani.

Kép: cooperhewitt.org

Az elsők, az eredetiek, a legrégebbiek: Konkrétan így nem találtam meg, hogy mi az első/eredeti/legrégebbi, de az biztos, hogy elég régi a brit Abbey Horn, akik a 18. század oda készítenek tehénszaru tárgyakat. És miért pont szaru? Hát mert ahogy az angol névből (shoehorn) valószínűsíthető, szaruból készülhetett eredetileg a cipőkanál.

Kép: afinepairofshoes.co.uk

Ikonikus példányok: -

A legjobbak: Természetesen nincs kifejezett cipőkanál-díj, de vannak:

Kép: ifworlddesignguide.com

A magyarok: Nyilván se szeri, se száma az olcsóbb anyagokból készült cipőkanalaknak, ellenben találtam szaruból készültet is az elsősorban szarufésűket készítő kézművestől, a balatonalmádi Bartha Zoltántól. A cég egyébként családi vállalkozás és lassan százéves múltra tekinthet vissza.

Kép: szarufesu.hu

Szólj hozzá!
Címkék: divat
süti beállítások módosítása